Nuffnang

Thursday, June 24, 2010

PICASA


..PICASA..

Entry kali ini dah tak memerlukan aku buat research diinternet dah. Kali ini aku ingin luahkan perasaan gembira sebab dah pandai sikit-sikit nak mengedit gambar :-) hahaha mungkin bagi anda benda ini simple jerk an tapi bagi aku, susah :-P Dulu kalau nak mengedit tu aku serahkan pada kawan-kawan jer. Bab-bab computer ni aku lemah sikit, bak kata orang masih merangkak tapi kalau tak belajar sampai bila nak pandai kan? Nasiblah ada satu software yang ditunjukkan oleh officemate aku iaitu Miss Sisiantee. Mula-mula agak sukar jugak tapi lama-lama bila dah mula pandai belek-belek benda ini akhirnya mula pandai beredit. Hehehe software yang aku maksudkan adalah Picasa 3. Hehe cantik, gambar didalam Picasa ini if kita click dia keluar didestop macam if kita pakai laptop Apple, sedikit advance. Picasa 3 ini kira yang latestlah dari yang sebelum ini. Anda juga boleh mencubanya jika berminat. Sangat senang nak didownload. :-) Akan Tetapi anda perlulah mendownload Google Chrome terlebih dahulu sebab Pisaca ini disupport oleh Google Chrome.

Bermula dengan aktiviti membelek-belek Picasa ini satu persatu. Bermula dengan menlihat kepada folder ‘Unnamed’. Folder ini hanya mencrop setiap gambar muka yang ada didalam photo simpanan yang ada masukkan kedalam Picasa. Sekali aku rename kan pic aku, secara autonya berpuluh-puluh gambar muka aku yang dicropkan oleh picasa dimasukkan under folder Name aku. Canggih. Dari situ bolehla aku melihat gambar-gambar muka aku dari pelbagai gambar. :-)


..folder unnamed yang akan terpapar disebelah kiri untuk kita menamakannya..

Setelah selesai aku menamakan setiap photo, aku mulakan dengan mencuba nasib untuk cuba mengedit gambar pertama. 1st time memang susah beb, pas edit sikit cuba cari kat ner dia savekan pon tak tahu, ahahaha kelakar. Sangat merangkak-rangkak lah aku nih. Ok, selesai jer pic pertama aku cuba edit terus aku tulis nama aku sebagai tanda hasil kerja aku. Inilah gambar pertama aku edit:

..gambar sicantik manis Miss Laila & Miss Hasni..

Officemate aku dua-dua orang ini. Hehe. Selepas selesai gambar pertama aku edit, beralih ke mangsa seterusnya ahaha yang surenya if rosak gambar biar gambar kawan-kawan aku nih, ala-ala buat experiment lah ini kan. Gambar kedua yang aku Berjaya mengedit adalah:

..gambar beraksi Miss Sisiantee..

Ini pon officemate jugak :-P Cubaan kedua pon ok, memanglah hasil kerja aku tak sehebat photographer kat luar sana, baru belajar kot, tak usah dibandingkan yea. :-P Seterusnya, gambar ketiga hasil kerja aku:

..gambar kenangan staff dengan ex-trainee ..

Lepas ni insya allah aku edit gambar-gambar aku lak buat koleksi peribadi J Bukan gambar sebarangan ok, ehehe. Kang jadi isu hangat dipasaran pulak kan? Ehehehe

Terima Kasih buat Nuffnang kerana sudi meletakkan iklan di blog saya.


Sekian,

Eddy Rizal

1 comment:

  1. wow... okla tu...
    saya ni pulak tak pandai guna picasa.. biasa guna adobe jer..

    ReplyDelete